Begrippenlijst

We begrijpen dat er nogal veel verschillende vaktermen gebruikt worden in diverse informatiebronnen. Wij maken het u graag makkelijk en hebben daarom de meest voorkomende en belangrijkste vakjargon voor u op een rijtje gezet.

Bankrekening
Op dit moment hebt u nog een bankrekening. Nadat het bewind is gestart en de beheer- en leefgeldrekening zijn geopend komt het moment waarop de oude bankrekening(en) worden opgeheven. Inkomsten komen niet meer binnen op deze rekening, betalingen gaan niet meer van deze rekening, in feite is deze rekening overbodig. Vandaar dat deze wordt opgeheven. Een eventueel restsaldo zal worden overgeboekt naar uw beheerrekening.

Internet Bankieren
Elke klant met een ABN rekening op 1 naam kan bij ons Internetbankieren, dat wil zeggen je hebt 24 uur per dag inzage in je eigen bankrekening. Uiteraard heb je daarvoor een app nodig en je bankpas en pincode. Daarnaast kennen we het systeem van een “Open” en “Gesloten” leefgeldrekening. Bij een “Open” leefgeldrekening kun je ook betalingen verrichten via Internetbankieren. Tevens zou je betalingen kunnen ontvangen, dat spreken wij echter af NIET te doen, in verband met de controles van de gemeente ten aanzien van de bijzondere bijstand. Bij een “Gesloten” leefgeldrekening kun je alleen maar meekijken. Afhankelijk van de situatie in een dossier bepalen we op individuele basis of een leefgeldrekening op “Open” wordt gezet.

Boodschappen
U krijgt in principe op woensdag het leefgeld. Alhoewel u met de pas van uw leefgeldrekening kunt pinnen bij de supermarkt, raad ik u aan om het geld cash te pinnen, zodat u gevoel krijgt voor geld. Op die manier wordt geld tastbaar en ziet u letterlijk hoeveel geld u uitgeeft aan de kassa.

Kinderbijslag
Kinderbijslag is bedoeld waar het voor benoemd is: kosten van de kinderen. Kleding en schoenen voor de kinderen en eventueel andere voor de kinderen noodzakelijke spullen. Een belangrijke voorwaarde is echter dat u een sluitend budget hebt waaruit alle vaste lasten betaald kunnen worden. In uitzonderlijke situaties kan het zo zijn dat een deel van de kinderbijslag gebruikt wordt voor bijvoorbeeld een stukje huurschuld in te lopen om een dreigende huisuitzetting te voorkomen.

Auto
Mogelijk hebt u nu een auto en de prangende vraag is natuurlijk: kan ik die auto houden? Het heet immers niet voor niets de “Heilige koe”. Helaas is er geen standaard antwoord, maar wordt naar uw specifieke situatie gekeken. Kosten, noodzakelijkheid en ruimte in het budget zijn de gemene delers om te beslissen wat er moet gebeuren.

Houd ik inzicht in mijn eigen financiën
Als u overweg kunt met een computer kan ik voor u ook een klantlogin aanmaken. Middels een klantlogin kunt u inloggen in mijn systeem en hebt u inzicht in uw beheer en leefgeldrekening (met 1 werkdag vertraging). U weet dan precies wanneer het leefgeld op uw rekening staat. Hebt u behoefte aan deze klantlogin, neem dan contact met mij op.

Actuele mededelingen

Pinksteren en Team Training

Hemelvaart en verhuizing kantoor.